Legisign.org Logo

Viisi ikimuistoisinta tieteiselokuvarepliikkiä

(Tämän listan ensiesitys tapahtui opiskelijalehdessä Turussa vuonna 2010 tai 2011, mutta otetaan uusinta.)

Tieteisfiktio on synnyttänyt monia ”kultteja”, alakulttuuri­meemejä, joista tässä ikimuistoisimmat repliikit histo­rian varrelta. Esitän ne ikimuistoisuus­järjestyksessä.

  1. Replika Roy Battyn (Rutger Hauer) kuolema elokuvassa Blade runner (1982): ”I’ve seen things you people wouldn’t believe”. Tieteiselokuvan lyyrisin hetki ja koskettavin tilitys. Uskomattominta asiassa on, että se on pantu Rutger Hauerin suuhun!
  2. HAL-tietokoneen kapinan lopullisen kiteytymisen hetki elokuvassa Avaruusseikkailu 2001 (2001: A space odyssey, 1968): ”I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that”. Kubrick tunnetaan pikemmin kyvystään sovittaa musiikki eeppiseen kuvaan kuin taidokkaasti rakennetusta dialogista. HALin useampikin repliikki täyttää kuitenkin vaivatta eeppisen suuruuden tunnuspiirteet.
  3. Darth Vaderin (David Prowse, ääni James Earl Jones) paljastus Luke Skywalkerille elokuvassa Imperiumin vastaisku (Empire strikes back, 1980): ”No – I am your father” (joka niin monien kuuluisien repliikkien tavoin usein muistetaan hieman toisin). Useampikin tuttu elokuvarepliikki palautuu kolmeen oikeaan ja alkuperäiseen Tähtien sota -elokuvaan, mutta tämä on ylivoimaisesti tunnetuin. James Earl Jones on toki myös nähty valkokankaalla, ei vain kuultu, mutta Darth Vader taitaa yhä olla hänen suurin roolinsa?
  4. Etsivä Thorn (Charlton Heston) tajuaa totuuden elokuvassa Maailma vuonna 2022 (Soylent green, 1973): It's people! Soylent Green is made out of people!. Siinähän se olikin – yksi niin tieteiskirjallisuuden kuin -elokuvan klassi­sim­mista tarttuvista sanomuksista, ja samalla koko tarinan keskipiste ja kohokohta.
  5. Matthew Bennellin (Donald Sutherlandin) sanaton kirkuna elokuvasta Ihmispaholaiset (Invasion of the body snatchers, 1978). Tämän laskeminen repliikiksi saattaa vaikuttaa petokselta, mutta se kiteyttää oivasti paitsi elokuvan, jonka päättää, myös koko 1970-luvun tieteiselokuvan yleissävyn. Sutherlandia voi muutenkin luonnehtia aikakauden elokuvan ikoniseksi hahmoksi.